مزاج شناسی انواع گوشت پرندگان از دیدگاه طب سنتی

گوشت مرغ
  • گوشت پرندگان در طب سنتی:

    گوشت مرغ گرم و خشک است  و خاصیت چاق کنندگی دارد تقویت کننده قوای جنسی مخصوصا در زنان می‌‌باشد. نرم کننده پوست بدن است و پخته آن بهتر از کبابش می‌‌باشد.

    گوشت شتر مرغ:

    این گوشت هضم سنگینی دارد و حتما باید با سرکه برای گرم مزاجان و با نمک برای سرد مزاجان اصلاح شود. این گوشت دیر از بدن دفع می‌‌شود و بهتر است همراه آن از مسهل‌‌هایی چون آلو یا روغن زیتون استفاده کرد. بطور کلی هرچه پرنده جثه بزرگتری در میان پرندگان داشته باشد، گوشت آن هم هضم سخت‌تری خواهد داشت. با همین استدلال گوشت بوقلمون هم نسبت به گوشت مرغ هضم سخت‌تری دارد. رنگ گوشت پرندگان بزرگ‌تر مثل بوقلمون و شترمرغ به دلیل نزدیکی به گوشت حیوانات بزرگ مثل گوسفند، به قرمزی گرایش پیدا می‌‌کند.

    شتر

    گوشت کبک:

    مزاج گوشت کبک گرم و خشک است. به‌طورکلی، طبع پرندگان کوچک‌تر که دارای تحرک بیشتر و سریع‌تر هستند، به سمت گرمی و خشکی بیشتری است، اما خارج از اعتدال نبوده و مورد توصیه طب سنتی و بسیار مفید برای انسان است. بسیار لطیف و سریع الهضم است و غذاییت نسبتا زیادی دارد. خون زیادی تولید می‌‌کند و کباب شده آن چاق‌کننده است، اما به دلیل مقدار کمی خشکی، ممکن است منجر به درجاتی از یبوست شود. فرح بخش بوده و برای قلب مفید است؛ همچنین نیروی جنسی را افزایش می‌‌دهد. بهتر است که بلافاصله پس از ذبح استفاده نشود، بلکه یکی، دو روز بعد از ذبح استفاده شود.

    کبک

    گوشت پرندگانی چون تیهو، قرقاول و دراج:

    قرقاول

    کلا گوشت این پرندگان همه از نوع گوشت‌‌های خوب و گوارا در طب سنتی به شمار رفته، مصرف آن‌‌ها توصیه شده و در مصرف متعادل، نیاز به مصلح خاصی ندارند.  اینها پرندگانی هستند با جثه میانه نزدیک به جثه مرغ که شکار می‌‌شوند و همانطور که گفته شد برای افراد ضعیف و یا با هضم ضعیف مناسب هستند. گوشت قرقاول غذائیتش بیشتر از گوشت مرغ خانگی بوده ولی کیفیت و مرغوبیتش پایین تر است. کسانی که مزاج گرم دارند بهتر است گوشت این پرندگان را همراه با کمی سرکه و آبغوره آماده و استفاده کنند. سرد مزاجان بهتر است این گوشت‌‌ها را با کمی ادویه‌جات تند مثل فلفل و دارچین تهیه و مصرف نمایند. افراد با مزاج رطوبتی بهتر است گوشت را به صورت کباب و بریان کرده مصرف کنند و از پرندگان لاغر تر استفاده نمایند که البته همه این موارد تا حدی منجر به مشکل شدن دفع و خروج مدفوع از بدن می‌‌شوند. کسانی که دچار یبوست و خشکی مزاج هستند بهتر است از پرندگان چاق‌تر و به صورت پخته و یا سوپ و آش استفاده نمایند و در آن روغن بادام و زیتون هم بریزند که همگی منجر به لینت مزاج می‌‌شوند. همچنین خوردن مقداری شیرینی با آن باعث افزایش غذائیت و لینت می‌‌گردد که البته این حالت برای بیماران یا کسانی که می‌‌خواهند مزاج را تلطیف کرده و لاغر شوند نمی باشد.

     

    گوشت گنجشک:

    کنجشگ

    این گوشت بسیار خشک کننده و قابض است. غذاییت کمی دارد و میل جنسی را افزایش می‌‌دهد. گرم مزاجان درصورت مصرف حتما باید همراه یا بعد از آن از خنکی‌جاتی مثل شربت سکنجبین ترش استفاده کنند. سردمزاجان خیلی از خوردن این گوشت نفع می‌‌برند. مخصوصا اگر همراه با زرده تخم مرغ با روغن زیتون مصرف شود.
     برای سرد مزاجانی که دچار قولنج و یا بادهایی در بدن و یا ضعف قوای جنسی هستند نیز بسیار مفید است. لذا گوشت این پرنده باید به عنوان دارو مصرف شود نه به عنوان غذای عادی و همیشگی. کباب شده آن دفع سخت‌تری دارد، ولی آبگوشتش با کمی نمک باعث لینت مزاج می‌‌شود. هنگام مصرف آن باید مراقب استخوان‌‌های ریز و آسیب رساندن به دهان، مری و دستگاه گوارش بود.

     

     

    گوشت کبوتر و فاخته (قمری):

    فاخته نوعی کبوتر است که گوشت آن گرم و خشک و کم غذاست. این گوشت و نیز گوشت کبوتر و چکاوک از نظر خواص و خصوصیات بسیار شبیه گوشت جوجه می‌‌باشند. گوشت کبوتر مقداری از گوشت جوجه سبک تر است. مضرات این گوشت‌‌ها را باید با سرکه و یا پختن با آب و کمی نمک کاهش داد. اگر رنگ گوشت کبوتر قرمز باشد مصرف سرکه با آن موکد می‌‌باشد.

    گوشت مرغابی:

    مرغابی

    این گوشت نسبت به مرغ فضولات بیشتری را در بدن تولید می‌‌کند و بوی نامناسبی هم دارد. لذا خونی که از آن در بدن تولید می‌‌شود هم کیفیت مناسبی نخواهد داشت و حتما باید قبل از پخت، آن را با سرکه و ادویه جات خوشبو و نعناع و کرفس مخلوط کرد. هرچه مرغابی بزرگتر باشد بوی آن نیز شدیدتر بوده و باید آماده سازی آن دقیق تر از مرغابی‌‌های کوچک تر باشد. می‌‌توان گوشت مرغابی را همراه نخود، تره و دارچین پخت و مصرف کرد. برای کباب کردن بهتر است گوشت مرغابی را با روغن زیتون آغشته کرد و کمی پیاز و سیر به آن اضافه کنند تا بوی آن گرفته شود. نوع دیگر طبخ گوشت مرغابی، مرغابی ترش است که پوست مرغابی را کنده و در سرکه می‌‌خوابانند و شکم آن را با زیره، کرفس، سیر، دارچین و سایر سبزیجات محلی پر می‌‌کنند و می‌‌پزند. گوشت مرغابی را نباید به صورت ساده پخت و مصرف کرد. حتما باید همراهش این مخلفات باشد.

    گوشت اردک :

    از نظر طبع گوشت اردک در طب سنتی گرم است و ارزش غذایی بالایی دارد. در بین تمام پرندگان گرم ترین گوشت متعلق به گوشت اردک است حتی چربی موجود در آن هم، ملین و گرم است. از انجایی که چینه دان اردک ( یا به عبارتی سنگدان ) دیر هضم است باید در کنار آن از سبزیجات و ادویه جاتی چون کرفس ، آویشن ، پونه ، سرکه ، زنجبیل و یا گشنیز مصرف نمود.

    جالب است بدانید که، انررژی زیادی در گوشت اردک نهفته است و مصرف مداوم آن باعث چاقی مفرط خواهد شد، همچنین تخمی که اردک ها دارند نسبت به تخم مرغ غلیظ تر بوده و دیر هضم می باشد.

    قبل از طبخ گوشت اردک به شما عزیزان توصیه می کنیم که آن را با پیاز و روغن زیتون ، کرفس ، پونه و… شکم پر نموده و بعدا میل نمایید

    گوشت بوقلمون :

    بوقلمون

    در حالت کلی گوشت بوقلمون منبع غنی از پروتئین و ویتامین هاست ولی برای آن دسته از افرادی که دارای مشکلات گوارشی می باشند به هیچ وجه توصیه نمی گردد. از آنجائیکه بوقلمون دارای طبع گرم و تری ست توصیه می گردد همراه با گشنیز و سماق مصرف گردد.

    همچنین گوشت بوقلمون می تواند از پیشرفت سرطان به شدت جلوگیری کرده و در درمان لاغری، استخوان سازی و بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن، بسیار تاثیر گذار باشد

    گوشت بلدرچین :

    بلدرچین

    بلدرچین هم دارای طبعی گرم و خشک است و واجب است به جای کباب کردن در روغن طبخ شود. در طب سنتی ، به گوشت پرنده‌هایی مانند بلدرچین ، لقب گوشت لطیف می‌دهند زیرا هم هضم ساده و خوبی در بدن افراد مختلف ، حتی کودکان و سالمندان دارد و هم میزان مواد زائدی که در بدن تولید می‌کند ، بسیار کم است. علاوه بر این کمک شایانی به زیبایی پوست و مو می کند و باعث افزایش میل جنسی در بانوان می گردد ، فقط توصیه می شود به حد نیاز مصرف کنید در غیر این صورت با سردرد بدی مواجه خواهید شد.

    در کنار گوشت بلدرچین ، خوردن آب انار را فراموش نکنید.

    گوشت خروس:

    خروس

    خروس از گوشت گرم و خشکی برخوردار است پس واجب است با آبغوره یا سکنجبین خورده شود.

     گوشت خروس گرمی کمتری دارد

    گوشت غاز :

    دارای مزاجی گرم و خشک بوده که همراه با آب انار ، زیره ، فلفل ، زنجبیل و دارچین خورده می شود.

    مزاج مرغ، معتدل رو به گرم است اما مزاج گوشت جوجه گرم و تر و جالب اینکه مزاج گوشت خروس گرمی کمتری نسبت به گوشت مرغ دارد. بهتر است گوشت مرغ به حدی پخته شود که استخوان از گوشت جدا شده باشد. در این‌صورت خاصیت غذایی زیادی داشته و باعث

    رفع لاغری و خوش‌رنگ‌شدن پوست صورت می‌شود. عقیده بر این است که گوشت مرغ سبب جلوگیری از کوچک‌شدن(آتروفی) بافت مغز و همچنین موجب افزایش قدرت باروری می‌شود. سوپ جوجه مرغ نیز مناسب بدن‌های بیمار و ضعیف است و توصیه می‌شود از خوردن شیر، ماست، پنیر و سایر لبنیات همراه گوشت مرغ پرهیز شود.

    به گفته دکتر سربازحسینی اجزای تخم‌مرغ هم مزاج‌های متفاوتی دارد. مزاج زرده، گرم و مزاج سفیده، سرد و تر است. زرده وقتی تا حدی پخته شود که به اصطلاح طب سنتی نیم‌برشت شده باشد و قوام آن مثل عسل شود، هضم راحتی داشته و در بدن خون خوبی تولید می‌کند. مقوی مغز و قلب بوده و برای رفع سرفه مفید است.

    برخلاف تصور برخی که گمان می‌کنند در کتاب‌های طب‌سنتی در مورد خواص تغذیه‌ای و درمانی گوشت و تخم بوقلمون اظهارنظرهای زیاد شده اما باید بدانید اتفاقا در کتب قدما در مورد آن صحبت زیادی نشده و به نظر می‌رسد این گوشت‌ها مزاج معتدلی داشته و هضم آن نسبت به مرغ سخت‌تر باشد.

    گوشت اردک بهتر است یا غاز؟

    معمولا شهرنشین‌ها گوشت اردک و غاز را کمتر مصرف می‌کنند اما اهالی روستا که اغلب از پرورش‌دهندگان این نوع طیور هستند از مصرف‌کنندگان اصلی آنها هم محسوب می‌شوند. طبیعت گوشت اردک گرم و هضم سختی دارد البته بال‌های آن راحت‌تر هضم می‌شود. با توجه به این که گوشت این پرنده بوی زُهم دارد و مورد پسند برخی افراد نیست بهتر است قبل از پخت چندبار در آب جوشیده و آب آن دور ریخته شود تا بدبویی آن کم شود. به عقیده اطبای سنتی، گوشت اردک خون را غلیظ و بدن را چاق می‌کند و اگر خوب پخته شود بهترین گوشت برای افزایش قدرت باروری به‌شمار می‌رود. توصیه بر این است که این گوشت با ادویه گرم طبخ شود.

    بد نیست بدانید پیه و چربی اردک برای ترمیم زخم موثر بوده و جالب است بدانید طبیعت گوشت غاز بسیار گرم‌تر اما خاصیت غذایی کمی دارد، دیر هضم است اما اگر خوب پخته شود موجب دفع سنگ کلیه و مثانه می‌شود و مصلح آن آب انار است.

    برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.

    خاصیت غذایی زیاد گوشت کبک و بلدرچین:

    گوشت بلدرچین با طبع بسیار گرم و خشک، خاصیت غذایی زیادی برای بدن داشته و چاق‌کننده است. این گوشت بهتر است با روغن پخته و کمتر کبابی شود. زیاده‌روی در مصرف آن باعث سردرد و گرفتگی عضلات می‌شود. گوشت کبک مشابه بلدرچین بسیار گرم و خشک با خواص تغذیه‌ای بالاست اما لطیف‌تر است؛ هضم سریع‌تری دارد و برای افراد سردمزاج و بیماری‌های سرد مفید اما برای گرم‌مزاجان و ساکنین مناطق گرم مضر است.

    در مورد گوشت کبوتر هم این گوشت گرم و خشک و چاق‌کننده است و بچه‌کبوتر پخته‌شده در روغن کنجد، بدون نمک و آب باعث دفع سریع سنگ کلیه و مثانه می‌شود. از دیدگاه طب‌سنتی تخم کبوتر و بلدرچین  با عسل برای زودتر به حرف‌آمدن اطفال مفید است.

     

     

    امتیاز شما

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۴ رای
    ارسال دیدگاه