مزایا و معایب شیرهای رژیمی بدون لاکتوز و شیر سویا

شیر
  • خواص شیر سویا:

    شیر سویا بیشتر به دلیل جایگزینی برای نوشیدنی های دارای لاکتوز شناخته می شود. شیر سویا به دلیل پایین آوردن کیفیت اسپرم در مردان همیشه نادیده گرفته شده  است اما هنوز این ادعا ثابت نشده است. شیر سویا به دلیل کمک برای درمان مشکلاتی مانند فشار خون، دیابت، سرطان پستان، مشکلات قلبی، چاقی و دیگر موارد دارای اهمیت است. همچنین این ماده غذایی، از منابع پروتئین گیاهی به حساب می‌آید.

    شیرسویا کاملا غیر لبنی است و به همین دلیل انتخاب مناسبی برای وگان ها و افرادی با مشکل عدم تحمل لاکتوز است اما این تنها دلیلی نیست که باید شیر سویا بنوشید! شیر سویا سرشار از مواد مغذی سالم است که مزایای بسیاری برای سلامت دارند.خواص شیر سویا ؛ کاهش فشار خون و درمان هایپرتنشن  شیر سویا با پایین آوردن فشار خون، سیستولیک و دیاستولیک هایپرتنشن را درمان می کند. نوشیدن شیر سویا به صورت روزانه بدن را وادار به دفع ادرار فلاووئید خاص می کند که سبب کاهش فشار خون می شود.

    شیر سویا با کاهش فشار خون برای بیماران دیابتی با مشکلات کلیوی مفید است. سویا مقادیر قابل توجهی پلی فنل دارد که زیست پذیری اکسید نیتریک را افزایش می دهد و این گونه روی سطح فشار خون تاثیر می گذارد. درمان دیابت نوع ۲ شیر سویا با کلسیم بالا و چربی کمی که دارد از بهترین انتخاب های غیر لبنی برای وعده غذایی دیابتی ها است. شیر سویا با پایین آوردن کلسترول و پیشگیری از مشکلات قلبی عروقی به بهبود بیماری دیابت نیز کمک می کند. چون پروتئین و کربوهیدرات اضافی رژیم را به هم  می زند وقتی مصرف شیر سویا با رژیم کم چرب ترکیب می شود، پروتئین های سویا از وزن بدن کم می کنند اما اجازه نمی دهند که بافت عضلانی در افراد چاق از بین برود شیر سویا ؛ بهبود سلامت قلبی عروقی سویا از محصولاتی است که سطح کلسترول را در بدن پایین می آورد و از بیماری های مرتبط با قلب پیشگیری می کند. محصولات سویا مانند شیر سویا سطح لیپید پلاسما را بهبود می دهد و خطر بیماری های قلبی عروقی را کاهش می دهد مخصوصا در آنها  که کلسترول بالایی دارند.

    سطح بالای چربی های غیر اشباع، ویتامین ها، فیبر، مواد معدنی و چربی های کم اشباع شده نیز به سالم نگه داشتن قلب کمک می کنند. بدن به واسطه واکنش پذیری عروق از جریان خون  مراقبت می کند که در زمان مورد نیاز ساخت رگ های خونی را تغییر می دهد. شیر سویا این واکنش پذیری را بهبود می بخشد و قلب را قوی نگه می دارد.   پیشگیری از پوکی استخوان شیر سویا غنی شده با کلسیم پوکی استخوان را کاهش می دهد.. انجام این کارها در جوانی، از پوکی استخوان پیشگیری کنید خواص شیر سویا ؛ مشکلات مربوط به پوست را درمان می کند رژیمی که شامل محصولات سویا است احتمال به وجود آمدن آکنه را کاهش می دهد. سویا برای درمان مشکلات پوستی از جمله هیپرپیگمانتاسیون که موجب تیرگی پوست می شود، به کار می رود. محصولات سویا مزایای ضد پیری برای سلامت و پوست دارند. به تازگی مشخص شد ترکیبی از دانه های سویا در واقع عوامل ضد پیری بسیار قوی هستند. همچنین پژوهش ها نشان دادند شیر سویا تخمیر شده خواص ضد پیری دارد. خواص شیر سویا؛ بهبود خوش حالتی مو نوشیدن شیر سویا تاثیری متوسط روی ظاهر و حالت گرفتن موها دارد. با این حال استفاده از شیر سویا غنی شده و یا محصولات موضعی که دارای سویا نیز هستند تاثیر بهتری دارد. خواص شیر سویا ؛ بهبود عدم تحمل لاکتوز همانطور که قبلا هم اشاره کرده بودیم شیر سویا جایگزین بسیار مناسبی برای کسانی است که نمی توانند لاکتوز را تحمل کنند. شیر سویا مقدار قابل توجهی کلسیم در خود دارد و چربی آن نیز پایین است.

    نکته مهم:

    اما اگر به شیر گاو حساسیت داشته باشید احتمال اینکه به شیر سویا نیز حساس باشید بالا است. بنابراین با احتیاط از آن استفاده کنید و ببینید مشکلی پیش می آید. تاثیر شیر سویا بر خانم ها با اینکه پژوهش ها ضد و نقیض بسیاری روی این موضوع انجام گرفته است اما آخرین بررسی ها نشان می دهند شیر سویا در درمان سرطان پستان مفید است و مانعی بر سر راه درمان سرطان نیست. اما بیشتر پژوهش ها نتیجه گیری کردند که مصرف شیر سویا باید بیش از یک مرتبه در روز باشد تا بتواند تاثیر خود را بگذارد. همچنین گفته می شود شیر سویا برای سلامت شناختی در خانم های یائسه نیز مفید است. مصرف بیش از حد شیر سویا برای سلامت خوب نیست چون سبب واکنش التهابی می شود و چربی و کربوهیدرات اضافی به بدن می دهد. مقدار شیر سویا مورد نیاز بدن از هر شخص به شخص دیگری متفاوت است. همچنین واکنش بدن ها نیز با یکدیگر فرق دارد. برخی دو تا سه مرتبه مصرف شیر سویا را در روز و بعضی دیگر تنها یک مرتبه در روز توصیه می کنند. حواستان باشد شیر سویا راه حل جادویی برای تمام مشکلات سلامت نیست.

    شیرسویا

    مضرات سویا:

    لوبیای سویای بکر تقریباً خوراکی بی‌خطری می‌باشد و می‌توان در رژیم غذایی بزرگسالان، کودکان یا حتی نوزادان استفاده نمود. با این حال آلرژی به سویا معمول بوده و اگر شما یا سایر اعضای خانوادتان به سویا حساسیت دارید، نمی‌بایست آن را مصرف کنید. نشانه‌های حساسیت به سویا متفاوت بوده و می‌تواند شامل آب ریزش بینی، التهاب دستگاه گوارش یا افت فشار ناگهانی شود.
    سویا خطر خون‌ریزی را افزایش می‌دهد و در افرادی که داروهای رقیق‌کننده خون مصرف می‌کنند، یا اختلالات خون‌ریزی دارند می‌بایست با احتیاط و کم مصرف شود.
    سویا ممکن است سطح قندخون را پایین بیاورد پس افراد دیابتی یا کسانیکه قندخون پایینی دارند باید با احتیاط آن را مصرف کنند.
    افرادی که دچار کم خونی، فیبروز کیستیک یا اختلالات تیروئید، معده، روده، سیستم ایمنی و قلبی دارند، باید با احتیاط مصرف شود.
    افراد مبتلا به نقرس بهتر است مصرف سویا را کم و محدود نمایند.
    تفاله سویا یا سویای فرآوری شده که پسماند کارخانه‌های روغن کشی است دارای آلودگی مواد شیمیایی می‌باشد و مصرف آن برای مبتلایان به بیماری‌های قلبی خطرناک است و باید از مصرف آن خودداری کرد.

    شیر بدون لاکتوز:

    شیر بدون لاکتوز یک محصول لبنی است که فاقد لاکتوز می‌باشد. لاکتوز نوعی قند است که در محصولات لبنی یافت می‌شود و هضم آن برای برخی از افراد دشوار است.

    تولیدکنندگان مواد غذایی با افزودن لاکتاز به شیر معمولی گاو، شیر بدون لاکتوز تولید می‌کنند. لاکتاز آنزیمی است برای هیدرولیز لاکتوز شیر ضروری می‌باشد و کمبود این آنزیم سبب عدم تحمل لاکتوز می‌شود.

    این نوع شیر تقریباً همان طعم و مشخصات مغذی شیر معمولی را دارد.

    شیر بدون لاکتوز برای چه افرادی مناسب است؟

    برخی افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز هستند و نمی‌توانند لبنیات مصرف کنند، چرا که لبنیات لاکتوز دارند. به همین دلیل است که افراد با عدم تحمل لاکتوز باید لبنیات بدون لاکتوز مصرف کنند. اگر به عدم تحمل لاکتوز مبتلا باشید، حتی یک لیوان شیر ممکن است باعث بروز ناراحتی‌های گوارشی با علائمی مانند اسهال، استفراغ و درد شکم شود. شیر بدون لاکتوز یک گزینه مناسب است که می‌تواند به از بین‌بردن بسیاری از این علائم ناخوشایند کمک کند. با این حال، افراد بسیاری در مورد خوردن شیر بدون لاکتوز، نحوه تولید و مقایسه آن با شیر معمولی مطمئن نیستند.

    شیر بدون لاکتوز حاوی مواد مغذی مشابه شیر معمولی است.

    این نوع شیر درست مانند شیر معمولی، منبع خوبی از پروتئین، کلسیم، فسفر، ویتامین B12، ریبوفلاوین و ویتامین D است.

    هضم آن آسان‌تر است

    هضم شیر بدون لاکتوز برای افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز آسان‌تر است، زیرا حاوی لاکتاز می‌باشد که برای تجزیه لاکتوز استفاده می‌شود.

    شیر بدون لاکتوز طعم شیرین‌تری از شیر معمولی دارد

    در این نوع شیر، لاکتوز به گلوکز و گالاکتوز تجزیه می‌شود، دو قند ساده که به آن طعم شیرین‌تری نسبت به شیر معمولی می‌بخشد.

    یک محصول لبنی است.

    کسانی که به لبنیات آلرژی داشته و افرادی که رژیم غذایی بدون لبنیات دارند، از مصرف شیر بدون لاکتوز خودداری کنند.

     

    شیر بدون لاکتوز از طریق افزودن لاکتاز به شیر معمولی، تجزیه لاکتوز به قندهای ساده تولید می‌شود و هضم آن آسان‌تر است.

    اگرچه کمی شیرین‌تر است، اما می‌تواند جایگزین خوبی برای افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز باشد. البته برای افرادی که آلرژی لبنی دارند یا کسانی که به دلایل دیگر از مصرف لبنیات اجتناب می‌کنند، نامناسب است.

     جمله مضرات لاکتوز مشکل عدم تحمل آن است چندین نوع سوء جذب و عدم تحمل کربو هیدرات‌ها در شیر شناسایی شده‌است. سوء جذب و عدم تحمل این ماده در کودکان و بزرگسالان بروز می کند؛ اما سوء جذب مادرزادی این قند و گلوکز– گالاکتوز و عدم تحمل گالاکتوز به شکل حضور گالاکتوز در خون (Galactosaemia) نیز گاهی مشاهده می شود. به هرحال نباید تصور شود که این اختلالات فقط مربوط به کربوهیدرات‌های شیر هستند، زیرا متابولیسم تعداد دیگری از کربوهیدرات‌ها نیز ممکن است دچار بی‌نظمی و اختلال شود. سوء جذب ساکارز، ایزومالتوز، نشاسته و گاهی اوقات مالتوز و عدم تحمل فروکتوز نیز وجود دارد.

    گزارش‌های زیادی از گستردگی نقص در متابولیسم دی‌ساکاریدها موجود است. اختلال در هضم یا جذب کربوهیدرات‌ها معمولا ناشی از کاهش فعالیت آنزیم‌های هضم شیر یا ظرفیت حمل دیواره سلول‌های روده کوچک است و این حالت معمولا ژنتیکی است.

    شیر بدون لاکتوز

    امتیاز شما

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۵ رای
    ارسال دیدگاه